Rörstrand och Iittala

Det som tidigare var en bank skulle bli en butik. Med god planering och en flexibel attityd lyckades vi riva ett bankvalv utan att påverka omgivningen, och göra i ordning en helt ny konceptbutik för Rörstrand och Iittala, som öppnade på Stureplan i november 2017.

Typ av lokal: Butik
Plats: Kungsgatan 1, Stockholm
Uppdragsgivare: Vasakronan
Entreprenadform: Utförandeentreprenad
Yta: 330 m²
Färdigt: Hösten 2017

Typ av lokal: Butik
Plats: Kungsgatan 1, Stockholm
Uppdragsgivare: Vasakronan
Entreprenadform: Utförandeentreprenad
Yta: 330 m²
Färdigt: Hösten 2017

Från bank till butik – med flera utmaningar

På Kungsgatan 1, mitt i centrala Stockholm låg sedan 90 år tillbaka Handelsbankens bankkontor. Nu skulle kontoret göras om till Fiskarkoncernens konceptbutik, med varumärkena Rörstrand och Iittala i samma butik. Vi fick i uppdrag att göra omvandlingen av lokalen, ett projekt med flera utmaningar.

Rivning utan att störa andra hyresgäster

Att riva ner ett helt bankvalv med flera bärande väggar var arbetets knepigaste del. Vi löste det genom att dela upp rivningen i olika moment, för att få det att hålla hela vägen. Eftersom fastigheten har många hyresgäster med verksamhet under dagtid, planerande och utförde vi det bullrande arbetet utanför kontorstid.

”Vi har kört ut 1 000 ton betong- och tegelmassor från Stureplan på dagtid, utan att sittande hyresgäster i kontoren bredvid har blivit nämnvärt störda i sitt dagliga arbete.”

Ändrade planer – men ändå bli färdig till öppning

Därefter gjorde vi lokalen färdig, med väggar, ventilation och fasta elinstallationer. Monterade in inredningen: hyllor, kassadiskar och belysning.

När det handlar om att bygga butiker, är det vanligt att önskemålen ändras under arbetets gång – men vanligen inte öppningsdatumet. Vi är vana att justera våra planer efter nya direktiv, men ändå få ihop ett bra resultat till utsatt datum.

Butiken ligger i hörnet av Stureplan/Birger Jarlsgatan/Kungsgatan och slog upp portarna för allmänheten i november 2017. Alla inblandade är väldigt nöjda med slutresultatet, och vi fortsätter att göra uppdrag för Vasakronan.

Rorstrand_3
Rorstrand_2
Rorstrand_4

Vill du veta mer om det här uppdraget?

Eller läs om fler jobb vi har gjort åt nöjda beställare.